sobota, 8 kwietnia 2017

ekpresowy jagielnik bez pieczenia, ze śmietanką z mleka kokosowego

(Wierzcie mi, naprawdę jest ekspresowy - powstał szybciej, niż zajęło mi zebranie się, by wrzucić post na bloga ;))


Do przygotowania potrzebne są:
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 1 puszka  mleka kokosowego (bez dziwnych dodatków), z lodówki (!)
- 1 szklanka łuskanego słonecznika
- po pół szklanki: pestek dyni i orzechów włoskich (lub innych dowolnych)
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- kakao (na oko)
- ok. pół szklanki cukru lub innego słodzika
- ze 3 łyżki oleju kokosowego (miękkiego)

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy. Wiórki, a później słonecznik i pestki prażymy na suchej patelni. Ugotowaną kaszę wrzucamy do miski, dodajemy łyżkę oleju kokosowego, 3/4 porcji wiórek, cukier i kakao i mieszamy łyżką do uzyskania (w miarę) gładkiej masy. Słonecznik, orzechy i pestki dyni mielimy blenderem na drobny proszek, dodajemy resztę oleju i mieszamy, a następnie w tortownicy układamy z tego spód. Na spód kładziemy drugą warstwę (tę z kaszy jaglanej) i odstawiamy, żeby trochę przestygło. W międzyczasie wyciągamy z lodówki puszkę mleka, a z niej tylko tę gęstą warstwę, którą ubijamy tak jak śmietanę (można dodać troszkę cukru pudru). Kładziemy na wierzch ciasta, posypujemy resztką uprażonych wiórek i wkładamy do lodówki, żeby zastygło. Gotowe :) smacznego!



Do następnego :)) A.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz